RIVIERENBUURT
 
info@derivierenbuurt.nl

Zelf aan de slag

In je eigen tuin of op je balkon aan de slag? Er kan vaak veel meer dan je denkt. Kijk bijvoorbeeld eens in de straat wat het goed doet bij de buren  Kies het liefst ook een aantal inheemse soorten zodat onze eigen inheemse dieren er ook wat aan hebben en kies voor biologische soorten zonder gif. De onderstaande links kunnen je misschien inspireren om onze buurt om te toveren tot een paradijs voor bijen, vlinders en andere insecten:

Moestuin

Wat is er nou lekkerder dan groenten of fruit uit eigen tuin of van eigen balkon? Op internet zijn legio voorbeelden te vinden hoe je een biologische moestuin aan kan leggen. Voor mensen met weinig ruimte of luie tuiniers is er bijvoorbeeld de makkelijke moestuin.  

Geen eigen tuin of balkon, maar wel graag zelf aan de slag? Tussen het Talmahuis en de Merwedeflat is in 2016 de Rivierentuin aangelegd; een buurtmoestuin waar buurtbewoners gratis een moestuin kunnen krijgen. Ervaring is niet vereist! Aanmelden voor de wachtlijst (indien van toepassing) kan hier. Zie voor meer informatie de folder hieronder.Geveltuin

Via de website van de gemeente kun je als bewoner zien hoe je een geveltuin kunt aanleggen of een boomtuin kunt adopteren om onze buurt groener en biodiverser te maken. Na het aanvragen kijkt de gemeente of een geveltuin mogelijk is en legt deze bij akkoord bij je aan. Je hoeft dan alleen nog maar planten aan te schaffen en deze erin te zetten.

Omdat wij als buurtvereniging het belangrijk vinden dat we zoveel mogelijk groen in onze buurt krijgen, geven we als je een geveltuintje neemt of een boomspiegel adopteert gratis 20 euro planttegoed! 
Wat moet je daarvoor doen? 

  1. Vraag je geveltuin of boomspiegel aan bij de gemeente. 
  2. Zodra je geveltuin of boomspiegel plantklaar is gemaakt door de gemeente, stuur je een foto van de geveltuin naar info@derivierenbuurt.nl. Wij sturen je dan een nationale tuinbon (digitaal) met een waarde van 20 euro.
  3. Koop en plant je planten en stuur ons een foto van hoe mooi het geworden is!

Deze actie geldt zo lang het budget strekt. Wees er dus snel bij.

Voor meer gemeentelijke acties, zie de website van Steenbreek Groningen..

Handige links

  • Flora van Nederland toont alle inheemse planten van Nederland met onder andere de locaties en bloeimaanden 
  • Vlinderplanten op de website van de Vlinderstichting
  • Drachtplanten voor bijen op de website van de Bijenstichting
  • Het boek 'Stadsflora van de lage landen' van Ton Denters (2020) geeft een overzicht van 800 inheemse planten die in de stad groeien in Nederland en België en heeft ook een hoofdstuk over Groningen. In het boek 'Tuinieren met wilde planten' van Martin Stevens (2020) kan je lezen welke prachtige bloeiende wilde planten je zoal in je tuin kan zetten en hoe je je tuin diervriendelijk kan maken. 
  • Inspiratie nodig? Verspreid over de stad vindt je verschillende voorbeelden van inheemse tuinen en andere tuinen voor vlinders, bijen en andere insecten. Bijvoorbeeld in de Heemtuin van het Stadspark , de Hortus Haren, de buurttuin Oosterpoort (aan de Mauritsstraat, achter de poort tussen 3b en 5a) of in de Piccardthof.
  • Ter inspiratie: Programmamaker Rik van der Linden heeft een aantal documentaires gemaakt over stadsnatuur onder de naam 'GrijsGroen'.